Studies in the Scriptures

Tabernacle Shadows

 The PhotoDrama of Creation

 

STUDIER I SKRIFTEN

Femte Delen

Försoningen mellan
Gud    och    människan

FJÄRDE KAPITLET.
Försoningens Medlare.

Den Obesmittade.

Skenbart motsägande skriftställen harmoniserade. —Den romersk-katolska läran om Marias obesmittade aflelse icke biblisk. — Att Jesus föddes utan arfsynd är ett väsentligt moment i Guds plan, då han eljest icke hade kunnat blifva en lösen. — De senaste resultaten af vetenskaplig forkning beträffande fortplantning af lif. — Logos vardt kött. Född at en med arisynden besmittad kvinna. — Hur kunde hon föda den obesmittade. — Skriften vittnar om att Gud handlar efter samma princip i fråga om andra declar af sin plan.

»Som en ren skulle kunna framgå af en oren!  Sådant kan ju aldrig ske.» — Job. 14: 4.

»Han uppenbarades, på det att han skulle borttaga våra syndeter; och synder; och synd är icke i honom.»  »En sådan öfverstepräst höfdes oss, en som var helig, oskyldig, obesmittad, skild från syndarne.» — 1 Joh. 3: 5; Eb. 7: 26.

OFVAN anförda skriftställen tyckas motsäga hvarandra, enär det första tydligen innebär, att hela människosläkter genom sin härstamning från Adam, den förgiftade källan, är angripet af syndens gift (och det öfverensstämmer med våra erfarenheter), medan de båda andra skriftställena säga, att människan Jesus var utan synd och däruti skilde sig från hela den öfriga mänskligheten.  När nu hela den i Bibeln framställda läran om försoningen ovillkorligen fordrar, att vår återlösare är en obesmittad människa — af vårt släkte och likväl skild från det — så blir detta för alla tänkande Guds barn en viktig punkt; och först när de fått full klarhet i denna fråga, kunna de vara fullt till-[96]fredsställda.  På hvilket sätt har Gud i fråga om Jesus verkställt detta, som enligt alla mänskliga erfarenheter och enligt Jobs försäkran är omåjligt för människan?  Det är vår uppgift att i detta kapitel gifva en tillfredsställande förlaring häråfver.

Vi mena ej, att kunskap om sättet, hvarpå detta underverk försiggick, är viktigt hvarken för deras tro eller frälsning, som äro sanna Kristi lärjungar, lärda af Gud.

Men i ljuset af det faktum, att nutidens förödande kritik (ibland rättmätig, ibland orättmätig) i alla religiösa ämnen utbreder sig allt mer, är det af stort värde, att denna sanning fast uppehålles, enär den står i så innerligt samband med försoningsläran, hvilken åter utgör kristendomens själfva kärna eller grundsanning.  Därigenom blifva också Guds barn bättre i stånd till att stå fasta i sin tro på försoningen trots alla angrepp, som vedersakaren riktar mot densamma genom lärostolar och press.  I  århundraden har, Gud vare tack, Bibelns vittnesbörd om Jesu syndfrihet varit tillräckligt för de heliga; men nu kommer såsom mat i rätt tid för trons husfolk det vetenskapliga beviset för möjligheten af allt det, som i det gudomliga ordet är påstådt beträffande detta  ämne — i full öfverensstämmelse med naturlagarna».

Katolikerna försöka att genom sin lära om Marias obesmittade aflelse få oss till att tro, att Jesu moder var obesmittad, syndfri, fullkomlig; och därigenom vilja de bevisa mäjligheten af att han kunde födas ren och skild från syndarne.  Men vi göra intet sådant påstående.  Vi anse Maria, Herrens moder, såsom en Adams afkomling, behäftad med samma ärfda svagheter och brister som vi andra och på samma sått hemfallen under dödsdomen.  Vi hålla före, att »människan Kristus Jesus» var ett undantag, det enda undantaget af detta slag.  Härvid böra vi icke glömma, att Guds förtänksamma omsorg för människors barn ofta visar sig i undantag från de vanliga reglerna äfven i naturens värld.  Det är t. ex. en naturregel, att föremål utvidgas, då de blifva [97] upphettade, och sammankrympa, då de utsättas för kyla; men vattnet är, till all lycka för mänskligheten, undantaget från denna regel; i annat fall skulle isen blifva tyngre än det ofrusna vattnet och som följd däraf sjunka till bottnen samt hopa sig i så väldiga lager, att sommarvärmen icke skulle förmå smälta den.  Det är likaledes en stor lycka, att antimony utgör ett sådant undantag bland metallerna, så att, då den blandas med andra metaller, hvaraf våra boktryckartyper göras, dessa bibelhålla samma form och storlek under alla temperaturer.  I annat fall skulle de ofta icke vara brukbara.  Så är också inom vårt släkte det enda undantaget från den allmänna syndabesmittelsen dess enda hopp, dess lösen och fräksning genom gudomlig försyn.  Låtom oss nu fasthålla dessa tankar, medan vi gå vidare för att undersöka hur »Logos vardt kött», »född af kvinna», »af Abrahams säd» och likväl fri från arfsynd, hvarför han kunde blifva en fullgiltig och antaglig lösen för Adam och hans släkte.

Skriften bekräftar alligenom det sakförhållandet, att alla organismers lif, lifssäd eller lifsenergi kommer från fadern och icke från modern.  Modern undfår lifssäden från fadern, som i henne befruktar en cellkärna (ett ägg), hvarur sedan utvecklar sig en embryotisk kropp.  Detta foster närer hon, tills det blir I stånd att lefva oberoende af henne, d. v. s. tills det förmår i sin kropp själf smältar de för lifvets uppehållande nödiga näringsämnen, som jorden och luften lämna; då födes det.

Ordet »fader» betyder »lifgifvare».  Följaktligen var Gud Adams och på samma gång hela människosläktets fader (lifgifvare), jorden däremot modern.  (Luk. 3: 38.)  Adams kropp eller organism var af jorden (som därför var hans moder i den meningen, att all den materia, hvaraf hans kropp bestod, var tagen af jorden), men lifvet, som pulserade i denna kropp eller organism och först gjorde den till en människa, kom från Gud (som sålunda var hans fader eller lifgifvare).  Och mannen [98] allena har sedan dess besuttit den förmågan att meddela lifsgnistan till afkomman.

I öfverensstämmelse med denna princip säger också Skriften, att barnen äro a feller från sina fäder och födda åt dem af sina mödrar.  (1 Mos. 24: 47.)  Vi läsa om att Jakob, då han kom till Egypten, hade 70 barn eller afkomlingar, om hvilka det uttryckligen säges, att de hade »utgått från hans länd».  (1 Mos. 46: 26, 27; 2 Mos. 1: 5)  Sålunda heter det äfven om Salomo, att han utgick från Divids länd.  (1 Kom. 8: 19; 2 Krön. 6: 9.)  Likaledes gjorde Paulus och alla öfriga israeliter anspråk på att vara utgångna från Abrahams länd, och om Levi är det skrifvet; »Han var ännu i sin faders länd, när Melkisedek gick denne till mötes.» — Eb. 7: 5, 10.

Sammalunda var också hela människosläktet i Adam och utgick från honom, sin fader, genom Eva, sin moder men ick från henne.  Så heter det också, att »alla dö i Adam, blef det profsatt genom hans pröfning, fördömdt genom hans fall och inneslutet under hans straffdom.

Äfven vetenskapsmännen ha genom sin forskning kommit till samma slutsats, nämligen att lifvet, såsom Skriften lär, kommer från hanköonet.  Vi vilja framställa en enkel illustration, som kan förstås af alla; vi taga ett hönsägg.  I sig själf bär det ursprungligen intet lif, det har blott en lifsfrö-cell, som år redo att frambringa en organism, så snart som den blir befruktad af hanens såd. Förutom lifesbrö-cellen innehåller ågget åfven en passande mångd af de nåringsåmnen, som åro erforderliga till den af cellen förmedelst befruktning framalstrade oranismens nåring. Denna organism, som i början är ytterst liten, utvecklas så småningom till kycklingsembryo, hvilket sedan näres af ägghvitan, till dess organismen är så utvecklad, att den kan tåla annan näring och själf kan taga den till sig; då genombryter den skalet.  Efter samma grundprinciper utvecklas och näres äfven människans embryo såväl som djurens.

Då således, enligt Bibelns och vetenskapens samstämmiga vittnesbörd, lifvet kommer från fadern, följer däraf, att om fadern är fullkomlig, så blir också det af honom aflade barnet fullkomligt.

Till och med under blott någorlunda gynnsamma förhållanden skulle en fullkomlig mans säd i moderns lifsfrö-cell afla ett kraftfullt och friskt embryo, som skulle kunna tillägna sig de för detsamma gagneliga ämnena i den näring, som erbjödes det, samt undgå de skadliga och onyttiga ämnena; och den sålunda alstrade fullkomliga varelsen skulle likaledes komma att äga den förmågan att förmedelst sina fullkomliga funktioner och utan obehag för sig själf oskadliggöra eller bortstöta från sig alla onyttiga ämnen. Ä andra sidan måste en ofullkomlig mans säd afla ett i motsvarande grad ofullkomligt och svagt embryo, som är ur stånd att öfvervinna de omgifvande ogynnsamma förhållandena och därför upptar i sig all slags näring, som modern tillför det, vare sig den är god eller dålig.  Ett sådant foster blir därför ofta ett offer för sjukdom.

Det gamla ordspåket: »Den enes mat är den andres gift» grundar sig på denna princip.  En person med god matsmältningsförmåga kan förtära ett visst slags föda och hämta näring och styrka däraf, under det samma slags föda kan ådraga en annan med dålig matsmältningsapparat sjukdom, ja döden. Den starkare organismen tillägnar sig de goda ämnena och afsöndrar de skadliga; men den svagare förmår ej utföra detta och blir sålunda »förgiftad», ofta med allvarlig sjukdom till följd.  Emellertid är nu ingen medlem af vårt släkte ens tillnärmelsevis fullkomlig, och ingen förmår att värja sin organism emot alla de myriader små fiender, som angripa oss genom mat, dryck och luft; följaktligen födes ingen fullkomlig, och ingen kan i längden undgå sjukdom; den gör sig först gällande i de svagaste organen, och snart tar den hela kroppen i sitt våld.

Från denna synpunkt förstå vi, att om Eva ensam hade syndat, så hade detta icke haft döden till följd för [100] hela släktet; ty om Adam hade förblifvit fullkomlig, så hade han kunnat gifva sina afkomlingar en oförsvagad lifskraft i arf, och de skulle ha födts utan brist, till och med om dödsdomen hvilat öfver Eva och hon hade förlorat sin fullkomlighet.  Frukten af en fullkomlig säd skulle blott ha tillägnat sig hälsosamt näringsstoff och skulle ha afsöndrat och afhållit från sig allt skadligt stoff i den af modern gifna näringen.

Hade däremot Adam ensam syndat och Eva förblifvit syndfri, så skulle likväl den öfver Adam fällda dödsdomen ha drabbat alla hans efterkommande på samma sätt, som fallet nu är.  Hur fullkomlig den embry-cell och näring än månde ha varit, som Eva haft att erbjuda, skulle det likväl ej af Adams ofullkomliga lifssäd ha kunnat alstras annat än ofullkomliga varelser. Därför säger ock Skriften med rätta, att »alla dö i Adam», och att »genom den ena människans olynad» har döden kommit öfver alla. — 1 Kor. 15: 22; Rom. 5: 12, 19.

Hvilken underbar motsvarighet finna vi icke här mellan den förste Adam och hans hustru samt den andre Adam och hans brud!  Likesom döden har kommit öfver hela människosläktet genom Adam och icke genom Eva, och dock så, att äfven hon har varit med om att förorsaka den, så kommer ock det återställda lifvet alls icke af Kristi brud utan af Jesus, återlösaren, änskönt bruden genom Guds nåd skall få vara med och deltaga i återställandet af det »som var förloradt».

Då nu mänsklighetens lifskälla i Adam har blifvit förgiftad genom synden, kan ingen bland hans efterkommande vara fri från arfsynd, ty: »Hur kan en ren framgå af en oren?  Sådant kan ju aldrig ske.»  Man måste förstå detta ställe som syftande på  mannen, icke på kvinnan.

Ingen, som kommer från den förorenade källan, kan vara ren.  Därför säger Skriften:  »Ingen rättfärdig finnes, icke en»; följaktligen kan ingen förlossa sin broder eller gifva Gud lösepenning för honom.  — Rom. 3: 10; Ps. 49: 8.

[101] Det är ett välkändt faktum, att moderns sinnesstämning under hafvandeskapet har stort inflytande på hennes barns karaktär och anlag till godt eller ondt.  Det finnes många andliga »födelsemärken» likaväl som kroppsliga.

Hurvida eller i hvad grad ett af fullkomlig säd afladt embryo skulle kunna mottaga ett skadligt inflytande af ett ondt sinnelag hos modern, det kan under nu rådande förhållanden icke afgöras, ty vi ha intet exempel på ett sådant fall att tillgå.  Det är för öfrigt ej behöfligt för vår undersökning att få denna fråga afgjord, ty »människan Kristus Jesus» föddes icke af en moder med ondt sinnelag.  Skriften förklarar uttryckligen:  1)  att Gud valde en from jungfru, som hade »funnit nåd för Gud» och var »välsignad bland kvinnor », till att blifva Jesu moder (Luk. 1: 28, 30, 42);  2) att Maria var full af tro och fröjdade sig i Herren att hon skulle få vara ett verktyg för utförandet af hans plan, och  3) att hon icke fruktade för försmädelse från Josef och världen utan lefde i glädje inför sin Gud, såsom hon själf vittnar; »Min själ prisar Herren, och min ande fröjdar sig öfver Gud, min frälsare.»  (Luk. 1: 45—47.)  Vi se således, att Jesu moders sinnelag icke kunde vara ett hinder för hans utveckling till fullkomlighet utan hellre bidrog till detta resultants uppnående.

Häraf framgår alltså, att det enda hindret för, att en fullkomlig människa skulle kunna födas af en ofullkomlig moder, är, att det icke finns någon fullkomlig man med fullkomli lifssäd.  Och därför lär Skriften klart och bestämdt beträffande Jesus, att ett fullkomligt lif (icke från den admanitiska källan) blef genom gudomlig kraft öfverflyttadt från hans förtvarande tillständ till ett mänskligt embryo-tillständ, och att den från detta embryo utvecklade varelsen var »helig» (ren och fullkomlig), ehuru född af en ofullkomlig moder.  (Luk. 1: 35.)  Att Jesus sålunda kunde vara oberörd af de ofullkomligheter och brister, hvarmed hans moder jämte alla andra människor var behäftad, är en fullkomligt förnuftig slutedning, som, [102] enligt hvad vi redan påpekat, öfverensstämmer såväl med Bibelns utsagor som ock med vetenskapens syaste rön.

Ett annat sakförhpallande, som vetenskapsmän söka bevisa, och som äfven öfverensstämmer med Skriftens vittnesbörd, är det, att ehuru lifvet kommer från fadern, kommer gestalt och natur  från modern.  De vetenskapliga bevisen härför äro emmellertid mer oklara och därför svår fattliga för den som ej är vetenskapsman.

Att vetenskapen har svårt för att finna klara och påtagliga bevis i denna sak beror därpå, att Gud i sin visdom icke blott har skapat allt »efter sin art» utan äfven lagbundit de olika arterna och naturerna på ett sådant sätt, att de icke kunna beblanda sig med hvarandra mer än till en viss gräns.  Bastarder i djurvärlden kunna icke fortplanta sig.  Så t. ex saknar mulåsnan, som är en bastard, fortplantningsförmåga.  Oct när »Guds sönner» — de änglar, som öfvergåfvo sitt eget hem — beblandade sig med »människornas döttrar», tillintetgjorde Gud deras afkomma genom syndafloden.  (1 Mos. 6: 2, 4; Jud. 6: 2 Pet. 2: 4.)  Dessa änglar hade makt att antaga människogestalt, och de kroppar, som de sålunda iklädde sig, voro fullkomliga i fråga om lifskraft, hvarför ock de barn, som de aflade, voro såväl andligen som kroppsligen vida öfverlägsna de från Adam härstammande människorna, hvilka då voro djupt fallna och mycket fördärfvade.  Det heter därför ock om dessa bastarder, att de voro »jättar» och »väldiga män», som voro »namnkunniga».  Dessa märkliga människor voro födda af ofullkomliga mödrar, men aflade af kraftfulla, oförsvagade fäder.  För Adams försvagade släkte skulle dessa öfverlägsna nefilim (fallan) ha blifvit svåra förtryckare, om de fått existera längre.  Men i Guds ögon var deras existens ej berättigad, därför ställde han dem heller icke på något prof för lif eller död.  Han erkände dem icke.  Det var en Guds nåd, att han gjorde slut på deras tillvaro genom syndafloden, och att han sparade Noa och hans familj för att genom dem släktets fortplantning [103] kunde börja på nytt.  Om Noa heter det, att han var »ostrafflig bland sitt släkte» (i sin generation), hvilket tyder på att flertalet af Adams efterkommande hade blifvit svårligen besmittade och fördärfvade samt utgjorde mer eller mindre ett nytt släkte på grund af sina förbindelser med änglarna  i människoskepnad.  Vi säga ett   släkte, emedan bastarderna — »jättarna» — kommo från nya fäder, hvilka ej tillhörde det adamitiska släktet.

Erinringen om dessa undermänniskor, »nefilim», fortlefde förvisso länge, ja, så stor var deras namnkunnighet, att de omtalas i de hedniska gudasagorna allt intill vår tid; och flera hundra år efter det de blifvit utrotade genom floden, var israeliternas fruktan för dem så liflig, att när deras spejare återkommo från Kanaan och falskeligen påstodo sig ha sett »jättarna» där, så förorsakade detta att en stor panic utbröt bland folket.  Utan tvifvel fanns det en del storväxta människor i Kannaan, såsom andra skriftställen visa, men de benämnas ingenstädes nefilim utom i denna spejarnas falska rapport. — 4 Mos. 13: 34; 14: 36, 37.

En annan belysning af denna princip, enligt hvilken lif kommer från fadern och gestalt och nature från modern, finna vi i Skriftens vittnesbörd om att Jehova, som själf är af gudomlig nature, har aflat söner af flere olika naturer.  Han är fader eller lifgifvar för de Guds söner, som ha änglanature (Job 2: 1; 38: 7; Eb. 2: 9), såväl som för sina med mänsklig nature utrustade söner (Luk. 3: 38), och likaledes har han aflat de »nya skapelser», som i den första uppståndelsen skola blifva delaktiga af hans egen nature, den gudomliga.  (2 Pet. 1: 4.)  Jehovas ande, energi eller lifskraft aflade och utvecklade änglarna förmedelst verkande på andliga substanser, och samma kraft eller ande, verkande på jordiska substandser — »materia» —, frambringade människan och djuren.  (1 Mos. 2: 7; 1 Kor. 15: 47.)  Och då Gud ville gifva oss en klar uppfattning om de nya skapelsernas aflande till den gudomliga naturen, framställer han dem såsom varande af hans löftesord [104] aflade i moderlifvet af det förbund, som han slöt med Abraham, hvilket förbund symboliskt framställdes genom en kvinna, Sara; och så säger han oss, att liksom Isak var Abrahams arfvinge och löftets barn (genom Sara), äro ock vi Guds barn, löftets eller det genom Sara förebildade förbundets barn. — Se Gal. 4:23—31; 1 Pet. 1: 3, 23; 2 Pet. 1: 4.

Samma princip belyses äfven af det under den före-bildiga judiska hushållningen rådande lagenliga bruket, att faderns arf fördelades bland barnen i förhållande till den gunst och rangställning, hvari deras mödrar — deras faders olika hustrur — stodo.  Detta säger oss åter, att moderns natur, rättigheter, fördelar och friheter öfvergå till barnet, om än icke faderns göra det. — Se 1 Mos 21: 10; 2 Mos 21: 4; Gal. 4: 30.

Så förhöll det sigäfven med Jesus.  Enär han var född af en kvinna, var han delaktig af hennes natur; han var »af jorden jordisk».  Ehuruväl han bibehöll den renhet och fullkomlighet, som han under sitt föregående lif som andeväsen hade, antog han dock såsom sädi Marias lif dennas nature och »vardt kött», »född af kvinna».  Likväl kom den rene icke af det orena adamssläktet, utan han utgick från Gud och fick blott sin näring och konstitution från Maria. — Joh. 8:42; Gal. 4: 4.

I öfverensstämmelse med den här omhandlade principen är också det förhållandet, att ehuru Jesus nu ej längre är människa utan högt upphöjd till den gudomliga naturen, det likväl förklaras om honom, att han skall vara hela människosläktets »fader» eller lifgifvare, och att han skall återställa den mänskliga naturens fullkomlighet, som gick förlorad genom Adams synd.  Lifgifvaren är alltså af gudomlig natur, men barnen blifva af mänsklig natur, födda af ett återställelseförbund, som förbildades af Ketura, Abrahams tredje hustru.

Kastande en återblickpå vår föregående undersökning se vi, att Jesu underbara födelse såsom en fullkomlig, syndfri människa, ehuru född af en ofullkomlig moder, [105] icke stär i nägon motsats till utan tvärtom i den fullaste öfverensstämmelse med Jehovas vanliga tillvägagångssätt; vi se vidare, att äfven Adam säsom Guds son »föddes» fullkomlig, ehuru hans moder (jorden) dä ännu icke var fullkomlig, med undantag af Edens lustgärd.  Dä Skriften försäkrar oss, att vär Herre Jesus före sitt människoblifvande var ett fullkomligt andligt lifsväsen, hvars lifsprincip blef öfverförd till Marias moderlif, sä är oss detta en tillräcklig borgen för, att han föddes »helig, oskyldig, obesmittad, skild frän syndarne».  Just en sädan »höfdes oss», han var den lämplige för vär förtviflade belägenhet.  Vi behöfde en sådan, som kunde blifva godkänd och antigen af den gudomliga rättvisan säsom vär lösepenning; och dä han nu blifvit gjord till mansklighetens öfverstepräst i de ting, som röra Gud, sä kan han ha medlidande med de svaga och betungage, emedan han själf tog pä sig vära svagheter och Ii medlidsamhet bar vär sjukdomar.

*                  *
*

Det rådde djup och dyster natt,
Blott nägra stjärnor blänkte matt
i judafolkets land.
Och folket mörkret älskade, —
det ville icke Ijuset se,
ej ladas af Guds hand.

I östern nägra vise män
Guds löften hört; mot himmelen
De spejat är från år.
»Nar få vi morgonstjärnan se,
som världen skall sin strålglans ge,
dä den en gång uppgår?»

O Betlehem, due ringa ort,
Ditt namn skall alltid aktas stort —
från dig gick stjärnan opp
. [106]
Där funno österns vis den,
Och herdarna, de ringa män,
där sågo världens hopp.

Men ack, hur få dock voro de,
som uti barnet kunde se
Messias, Frälsaren.
Blott de som äro vakande
Guds hemligheter kunna se —
ja, så är det ju än.

Guds egen Son på krubbans strå! . . .
Väl änglarna i häpnad stå
på denna stora dag.
En skymt utaf Guds plan de se; —
»Gud vare ära», sjunga de,
»til mänskan godt behag!»

Han, Himlafursten, sänkt sig ner
i ringhet, så att ingen mer
så djupt förnedrat sig.
Mitt hjärtas ringa hyllningsgärd
jag gifva vill — han är den värd,
som så har älskat mig.

Hell dig, du morgonstjärna klar,
som strålar skön och underbar
för Herrens  lilla hjord!
Snart skall din glans all välden se
och villigt dig sin hyllning ge;
så säger os Guds ord.

Hell dig, vår Konung god och blid!
Din tron är bygd på rätt och frid.
Din spira, lyckosom,
skall härska ifrån haf till haf; —
Gud det till egendom dig gaf,
du kung af Davids stam.

 Return to Swedish Home Page

Illustrated 1st Volume
in 31 Languages
 Home Page Contact Information